Fasten your seat belt

Fasten your seat belt, hechting en puberteit

De puberteit is voor vrijwel iedere ouder een pittige periode. Vaak niet alleen voor de ouder, maar het kind worstelt zelf ook. Zou dat de reden kunnen zijn dat andere ouders niet zien hoe extra zwaar mijn strijd is, omdat mijn kind niet alleen puber is, maar ook omdat hij een hechtingsstoornis heeft? Ons leven speelt zich af op een heel ander niveau. Fasten your seat belt, it’s going to be a bumpy ride.

Iedere puber zoekt de grenzen op. Dat is heel normaal en het hoort bij het natuurlijke losmakingsproces wat het kind in staat stelt om op eigen benen te leren staan. Maar waarom is het bij mijn puber met een hechtingsstoornis dan zo anders?

Een kind met een hechtingsstoornis heeft vaak een veel lagere emotionele leeftijd. Dat betekent dat hij bepaalde situaties niet goed kan overzien, of kan inschatten. De gevolgen ervan kunnen groot zijn. Maar er is ook de samenleving, die vindt dat hij oud genoeg is om bepaalde verantwoordelijkheden te kunnen dragen waar ik als ouder op afgerekend word. Helaas werkt dat niet zo bij mijn kind.

En natuurlijk wil mijn kind doen zoals alle anderen. Hij wil helemaal geen uitzondering zijn. Maar toch is het voor hem extra zwaar. Hij heeft het moeilijk op de middelbare school. De drukte, de vele leswisselingen, het lawaai, de druk om te presteren, dat zijn allemaal zaken die erbij horen, maar waar mijn kind juist niet tegen kan. De omgeving is te onveilig voor hem waardoor hij meer bezig is met overleven in plaats van leren en meedoen met de les. Dit kan zich uiten in clownesk, brutaal, of agressief gedrag, maar ook kan hij zich terugtrekken en in zijn eigen wereldje kruipen. Soms is er op school helemaal niks te merken, maar zodra hij thuiskomt, barst de bom. En dan wordt er naar mij gewezen, want op school doet-ie dat niet.

Het is normaal dat een puber zijn grenzen verkent en dat hij graag uit wil, het nachtleven wil ontdekken met zijn vrienden. Vrienden, zo worden ze genoemd, want hun ware identiteit blijft vaak angstvallig verborgen. En natuurlijk, het zijn pubers, ze gaan allemaal wel eens over de grens, maar mijn kind loopt meer risico. De verleidingen zijn groot: alcohol, drugs, seks, allemaal lijkt het vrij verkrijgbaar. Of het nu is om de spanning op te zoeken, of juist om zichzelf te verdoven, mijn kind is meer gevoelig hiervoor dan anderen.

Stelen, liegen, manipuleren, alcohol- en drugsmisbruik, weglopen, agressie, spullen kapot maken, het is nogal een lijst. En nee, het valt niet mee. Nee, het is niet iets dat alle pubers doen. En nee, jij kan er in een weekje niet voor zorgen dat mijn kind zich wel gedraagt. Mijn puber heeft een hechtingsstoornis en dat maakt het extra zwaar.

Denk je eens in hoe het is. Ik weet dat dat lastig is, wanneer je zelf niet in de situatie leeft, maar begrijp alsjeblieft hoe ver dat kan gaan. Ik moet eerst de bui van mijn kind aftasten voordat ik kan vragen of hij bijvoorbeeld zijn jas aan de kapstok wil hangen. Doe ik dat op het verkeerde moment, dan ontploft de boel. En daarmee bedoel ik niet een boze puber die stampvoetend naar zijn kamer vertrekt. Ik bedoel een situatie waarbij iedereen dagenlang op eieren moet lopen, of het moment dat hij met een mes voor mij staat, of waarbij hij mij in niet mis te verstane woorden duidelijk maakt hoe zo’n kutmoeder ik ben. En dat alleen maar door een simpele vraag. Stel je dat alsjeblieft eens voor.

Stop met het doen voorkomen alsof het gewoon pubergedrag is, want dat is het niet. Het brein van mijn kind werkt anders dan dat van een goed gehecht kind. En daar zal jij als buitenstaander meestal niets van merken. Dus ik begrijp dat jij bepaald gedrag niet ziet, maar dat jij mijn verhalen wel hoort. Jouw beeld en mijn woorden passen niet bij elkaar, het lijkt misschien zelfs tegenovergesteld aan elkaar. Ik vertel deze verhalen niet omdat mijn mening over mijn kind zo negatief is, omdat ik graag mijn kind naar beneden wil halen. Mijn liefde voor mijn kind is onvoorstelbaar groot. Maar mijn kind heeft een onzichtbare stoornis, begrijp dat alsjeblieft.

Reactie schrijven

Commentaren: 0