Over vertrouwen en hechtingsstoornis

Over vertrouwen en hechtingsstoornis

Leven met een kind dat een hechtingsstoornis heeft, is een bijzondere reis. Iedere dag moet de ouder alert zijn, de omgeving en het kind veilig houden, gevaarlijke middelen en voorwerpen achter slot en grendel opbergen, dieren en jongere brusjes niet alleen achterlaten, soms zelfs vechten voor je eigen leven. Het is onvoorspelbaar en het kan gevaarlijk zijn. 

Maar bedenk je eens: een baby die niet getroost wordt wanneer het huilt, of wanneer je de eerste weken van je leven in een couveuse geleefd hebt, wanneer je geen eten kreeg als je honger had, of wanneer je geslagen werd in plaats van getroost, wanneer je een aandoening hebt waardoor je anderen niet begrijpt? Een kind met een hechtingsstoornis is door dit niet in staat om anderen te vertrouwen.

Hoe zit het nu met dat vertrouwen?
Het gaat erom dat het kind met de hechtingsstoornis leert om de omgeving te vertrouwen, niet andersom. Een kind met een hs zal er alles aan doen om de omgeving onder controle te houden waardoor het keuzes maakt die gevaarlijk of manipulatief kunnen zijn. Ook het meer kans op suïcidaal gedrag, depressies of andere psychische problemen. Alleen al hierom is het belangrijk om voortdurend je ogen open te houden en je kind nauwlettend te volgen bij alles wat hij doet. Manipuleren en liegen zijn overlevingsstrategieën. Wanneer het kind de controle verliest, kan hij letterlijk het gevoel hebben de situatie niet te zullen overleven. Een persoon in doodsangst doet bijzondere dingen!

Een kind met hs kan zich niet voorstellen dat iemand iets zal doen zijn voordeel. Dit zorgt ervoor dat het kind, zeker naar anderen, heel zelfstandig lijkt. Maar een kind dat niet veilig gehecht is, is niet in staat de wereld vanuit een gezonde situatie te ontdekken. De wereld wordt een grote enge plek waarin hij het allemaal zelf moet doen. Volwassenen zijn niet te vertrouwen. En dit vertrouwen zal tot in het extreme getest worden. Het kind wil voor zichzelf hiermee bewijzen: zie je wel, ik kan niemand vertrouwen.

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Structuur is belangrijk om het vertrouwen van een kind met hs te laten groeien. Onvoorspelbaarheid activeert het stress-systeem bij een kind, dit kan een voorbode zijn van explosief of onverantwoordelijk gedrag. Wees duidelijk en zeg precies wat er gaat gebeuren, gebruik hiervoor rituelen die door alle gezinsleden opgevolgd worden. En wederom zal het kind dit testen, maar houd vol, op die manier ontwikkelt langzaamaan het vertrouwen.

Zorg er niet alleen voor dat het kind met hs zich veilig voelt. Neem ook voorzorgsmaatregelen voor de overige gezinsleden en huisdieren. Sloten op kasten en deuren, alarm, camera’s, een kluis, het zal de meeste ouders van een kind met hs niet vreemd in de oren klinken. Hs heeft effect op alle gezinsleden, inclusief het kind zelf. Hoe veiliger het zich voelt, hoe beter het jou kan leren vertrouwen.

De communicatie verloopt anders dan dat van een gemiddeld kind. We zijn gewend dat we kinderen stimuleren door complimenten te geven. Voor een kind met hs werkt dit niet. Zij hebben immers niet het vertrouwen dat een ander zomaar iets voor hen zal doen. Zij kunnen deze goedbedoelde complimenten ervaren als een middel om hen te manipuleren naar een situatie waarin zij de controle zullen verliezen. Straffen helpt evenmin, want dan laat je zien dat je inderdaad die volwassene bent die niet te vertrouwen is. Daarnaast hebben kinderen met een ernstig verleden al zoveel meegemaakt, dat een uurtje op hun kamer zitten, of een avondje eerder naar bed, hen niet zoveel doet, maar het vertrouwen in jou zijn ze daarmee wel kwijt. Beter is het om gebruik te maken van logische en natuurlijk consequenties. Dit schaadt het kind niet, en de ouders houden de macht over de situatie en hun gezin.

 

Of het kind uiteindelijk leert om anderen te vertrouwen, daarover is geen voorspelling te doen. Het staat als een paal boven water dat het herstellen van vertrouwen jarenlang kan duren. Er bestaat ook een mogelijkheid dat het nooit lukt. Stel je toekomstbeeld bij en voorkom dat je teleurgesteld wordt wanneer dat niet gelukt is, maar zoek naar mogelijkheden om iets op te bouwen. Dat is een realistisch doel om samen aan te werken. 
Bron: Every star is different

Reactie schrijven

Commentaren: 0